Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια για την αμερικανική εταιρεία

Ο πύραυλος Starship της εταιρείας SpaceX, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος στον κόσμο, εκτοξεύτηκε σήμερα από το Τέξας για μια τέταρτη δοκιμαστική πτήση με στόχο να επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα χωρίς να διαλυθεί, όπως έγινε στις προηγούμενες προσπάθειες.

Η εκτόξευση έγινε στις 7.50, τοπική ώρα, από τη διαστημική βάση Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα, στο νότιο άκρο της Πολιτείας του Τέξας.

Ο πύραυλος αυτός, που φτάνει τα 120 μέτρα, αποτελείται από δύο μέρη, το προωθητικό σύστημα Super Heavy και, από πάνω, το διαστημόπλοιο Starship. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει στη Σελήνη τους αστροναύτες της Nasa, για πρώτη φορά από το 1972, γι’ αυτό και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το Super Heavy αποκολλήθηκε από το σκάφος και ξεκίνησε την ελεγχόμενη επιστροφή του στη Γη. Για πρώτη φορά κατάφερε, σύμφωνα με την εταιρεία, να προσγειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το διαστημόπλοιο Starship συνεχίζει την πτήση του. Εφόσον όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει ομαλά και θα καταλήξει στον Ινδικό Ωκεανό, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, πριν από τρεις μήνες, το σκάφος ξεπέρασε τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας αλλά το σήμα του χάθηκε 49 λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν ξεκίνησε την επιστροφή του στη Γη. Η SpaceX εξήγησε ότι χάθηκε ο έλεγχος του προσανατολισμού του, εξαιτίας κάποιων μπλοκαρισμένων βαλβίδων, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μπόρεσε να συλλέξει πολλά δεδομένα κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης. Έκτοτε, έγιναν πολλές «βελτιώσεις» στο σκάφος.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε τον Απρίλιο του 2023.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Το διαστημικό σκάφος Starship, που προορίζεται για αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη, κατάφερε για πρώτη φορά να προσθαλασσωθεί στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε η εταιρεία SpaceX αφού ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική πτήση του, διάρκειας περίπου μίας ώρας.

«Η προσθαλάσσωση επιβεβαιώθηκε» έγραψε η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ στην πλατφόρμα Χ. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης της πτήσης πάντως φάνηκε ότι το διαστημόπλοιο έχανε κάποια κομμάτια του, προτού να ολοκληρώσει την πορεία του.

«Συγχαρητήρια και ένα τεράστιο ευχαριστώ στις εκπληκτικές ομάδες της SpaceX», ανέφερε η Γκουέν Σότγουελ, η «υπ’ αριθμόν 2» της εταιρείας.

«Συγχαρητήρια στη SpaceX για την επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του Starship», ανέφερε επίσης ο Μπιλ Νέλσον, ο επικεφαλής της NASA. «Κάναμε ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship, στόχος της οποίας ήταν να επιστρέψει με ασφάλεια το διαστημόπλοιο στη Γη, αφού οι τρεις προηγούμενες απέτυχαν.